Kreagrafen

Lektör • Skrivarcoach • Psykosyntesterapeut • Författare • Konstnär

Kan man skriva sig frisk?

thewritingcure.jpgJa, jag har alltid hävdat det. Och nu, som på beställning, trillar bekräftelserna in. En skrivarvän tipsade mig om boken ”The writing Cure – How Expressive Writing Promotes Health and Emotional Wellbeing” av J.Smythe och J.Lepore och nu väntar jag på att den ska dimpa ner i brevlådan.

Efter att ha läst Ingela Ingels och Charlotta Strand Dambers examensarbete: ”Den Emotionella Skrivandeprocessen ur ett Kognitivt Beteendeterapeutiskt perspektiv – en explorativ studie” är jag riktigt nyfiken.

: : :

Vad är då Expressive Writing? Enkelt förklarat, föreställ dig att du skriver om en traumatisk upplevelse, tre-fyra dagar i följd, tjugo minuter varje gång. Du behöver inte bry dig om stavning, meningsbyggnad etc. Det ska enligt forskningen göra dig gott att bearbeta traumat på det viset, på samma sätt som det är bra att prata om problemen istället för att lägga locket på.

Man har bland annat sett att de som skriver om svåra upplevelser resonerar sig fram till en stabilare plats. Det påminner om det man kallar för disidentifiering inom psykosyntes. ”Jag är inte mina handlingar, mina roller, mina känslor, mina tankar – jag har dem.” Effekten blir att man inte låter sig kidnappas av känslorna, tankarna, förnimmelserna. Man kommer närmare sig själv, den man verkligen är. Vad sägs om det?

Vad tror du? Har skrivandet hjälpt dig och på vilket sätt?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Information

This entry was posted on 07 januari 2009 by in Litteratur, Psykosyntes, Skrivarlitteratur and tagged , , .
%d bloggare gillar detta: