Kreagrafen

Lektör • Skrivarcoach • Psykosyntesterapeut • Författare • Konstnär

Tre monologer i Vilda Västern


En Vilda Västern-berättelse om hämnd år 2009, kan det vara något? JA! Den 27 mars släpps Pauline Wolffs roman Swede på Albert Bonniers förlag. Den har ”tre religiösa, skönsjungande och hämndlystna systrar i huvudrollen – som försöker skipa sin egen rättvisa i en värld där de svaga vanligtvis går under.” Romanen har fått fina förhandsrecensioner.

Huvudpersonen i Swede får aldrig komma till tals utan skildras ur andra karaktärers perspektiv. Pauline som undervisar vid Stockholms improvisationsteater har inspirerats av formen ”Tre monologer”.

Så här berättar hon i sitt nyhetsbrev:


[…]Det var en elevföreställning, och tre improvisatörer stod på en nedsläckt scen med varsin spotlight riktad mot sig. De fick varsitt förslag av publiken (kanske ett yrke, en hobby eller en favoritpryl) och utifrån detta ”blev” de tre olika karaktärer som skulle hålla varsin monolog om en händelse i sina liv.

Stämningen i salongen blev tät och alldeles tyst när den första improvisatören ”blev” en sorgsen kvinna som gripande började berätta om när hennes syster blev svårt sjuk. Hon avbröts plötsligt av att en annan improvisatör, i skepnad av en stressad affärskvinna, berättade om en vanlig dag på jobbet. Hon i sin tur blev avbruten av den tredje, som gestaltade en tonårskille med hiphopdrömmar.

Improvisatörerna turades sedan om med sina monologer, och när scenen var slut hade de lyckats väva samman sina berättelser till att handla om en och samma händelse, men sedd ur tre helt olika personers perspektiv.

Jag var hänförd. Vilket grepp! Upplägget påminde på något sätt om riktigt god litteratur, sådan som inte skriver sin läsare på näsan, utan låter henne dra egna slutsatser. Händelseförloppet som de tre karaktärerna beskrev hade driv, var spännande och intressant att lyssna på, och man fick dessutom inblick i tre karaktärers väsen och liv, vilket vidgade berättelsens spektrum, breddade berättelsens rum. […]

Läs och prenumerera på Paulines nyhetsbrev >>
Läs mer om romanen Swede >>
Anmäl dig till workshopen Improviserad skrivstil >>

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Information

This entry was posted on 04 februari 2009 by in Litteratur, Skrivarkurser, Skrivtips and tagged , , , , .
%d bloggare gillar detta: