Kreagrafen

Lektör • Skrivarcoach • Psykosyntesterapeut • Författare • Konstnär

Varför krångla till det?

Inspirerad av en diskussion på bloggen Nattensbibliotek funderar jag över det akademiska språket. En åsikt bland kommentarerna är att ”svåra ord” har en sammanfattande funktion, att det skulle krävas långa omskrivningar för att formulera samma sak. Ja, det är sant. Samtidigt kan de stänga ute.

Jag tuggar mig just nu igenom ”Personlighetsstörningar – Uppkomst och behandling i ett utvecklingspsykopatologiskt perspektiv” av Perris&Perris och får belägg för att det akademiska språket kan vara så förstoppat att man baxnar, även utan svåra ord. Vad sägs om det här?:

”Utifrån det som redovisats i detta kapitel, och resonemang i samband med detta, finns det sålunda skäl att misstänka att många terapeutiska kontakter med icke lyckat resultat, och som kanske oplanerat sträcks ut över tiden eller som avbryts i förtid, sammanhänger med en icke uppmärksammad bakomliggande störning hos patienten.”

Så här fortsätter det, sida upp och sida ner. Som skrivarpedagog blir jag fascinerad. Det här är ju stor konst! Som vanlig dödlig blir jag förbannad. Borde inte syftet med all kommunikation vara att nå ut, etablera kontakt, bygga broar, skapa förståelse?

Behärskar man språket har man ett övertag, ja. Om jag har skäl att tro att syftet är att få mig att känna mig liten och dum, då är det härskarteknik. Men det är ju också en fråga om attityd. Vill jag känna mig liten och dum? Nä, jag är nyfiken och envis. Jag tänker inte ge mig i första taget och hinder är utvecklande. Dyker det upp ord jag inte förstår, googlar jag som besatt.

3 comments on “Varför krångla till det?

 1. nattensbibliotek
  06 januari 2010

  Tack för länk! Jag svarade just dig i kommentarsfältet på min blogg. Kul att prata lite så här om språkets betydelse!

 2. kreagrafen
  06 januari 2010

  Ja, det är viktigt, Siri, det här med språket. Jag håller med om (din länk i kommentaren) att forskare och myndigheter borde bli bättre på att kommunicera för att verkligen nå ut. SvD uppmärksammade ju politikernas användande av sociala medier häromdan. Har man bara 140 tecken går det inte att ordbajsa. 😉

 3. Grace
  06 januari 2010

  Hej jag la Grab this Headline Animator på min blogg, hoppas det är OK, tyckte den va så bra. Om det inte är OK kan du be mej ta bort den.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Information

This entry was posted on 06 januari 2010 by in Iakttagelser and tagged , , , , , .
%d bloggare gillar detta: