Kreagrafen

Lektör • Skrivarcoach • Psykosyntesterapeut • Författare • Konstnär

Barbara Voors om skrivprocessen

Barbara Voors © foto: Sandra QvistJag minns att jag tyckte mycket om den, Barbara Voors genombrottsroman ”Syster min” (1997). Kanske för att jag befann mig på en plats i livet där temat berörde mig särskilt. På hemsidan kommenterar hon sin utgivning, bok för bok, allt från romanen hon tycker att du kan hoppa över till den som tog fem år att färdigställa:

”Jag vaknade en morgon med första meningen till en roman klar: ”Det är inte om mig detta ska handla, det är om min syster.” Det tog mig nästan 5 år att klura ut denna berättelse och jag höll på att bli halvt galen av frustration under gång. Varför gömmer sig Saskia bakom sin syster Klara, varför vill hon inte berätta om sig själv? Kan en människa gömmas inom en annan? Och hur beskriver jag i så fall det, så att en läsare hänger med men inte känner sig överkörd?..”

Jag gillar hennes öppenhet, att hon delar med sig av hur det är att vara författare. Om utmaningen att skriva om sorg och få ont i kroppen av att leva sig in i sin karaktär. Att man kan förändras som människa av att skriva. Att lite paranoia kan vara bra för fantasin.

Hon berättar också hur hon experimenterar med formen, att varje ny roman kräver ett nytt tonfall. Hon blir fortfarande lika överraskad som efter debutromanen, ”Älskade du” (1990):  ”Var kom detta nya språk ifrån, var det verkligen mitt?”

I vår kommer hennes första ungdomsroman, ”Emmy Moréns dubbla liv”, och till hösten ”Fantomsmärtor”. Läs mer på www.barbaravoors.com

2 comments on “Barbara Voors om skrivprocessen

 1. Maria alias Yogamamman
  29 mars 2010

  Hon är trevlig Barbara, minns att jag intervjuade henne när jag jobbade som journalist för många år sedan. Och hennes böcker, och språk är alldeles underbara.
  Kul att du pluggar psykosyntes!

 2. kreagrafen
  29 mars 2010

  Ja Maria, när mitt fjärde studieår är över till sommaren kommer jag att få mer tid att läsa annat än psykosynteslitteratur, Barbara Voors t.ex. 🙂

  Jag gjorde en hel del intressanta författarintervjuer i Skrivarkalendern 2007 och 2008; Bob Hansson, Åsa Nilsonne, Karin Alvtegen bl.a. I senaste utgåvan är det Lina Wolff och Augustin Erba som berättar om sina skrivprocesser. Alltid spännande att ta del av, och se att det finns lika många metoder som det finns skribenter.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: