Kreagrafen

Lektör • Skrivarcoach • Psykosyntesterapeut • Författare • Konstnär

Jag drar ut på folkhögskoleturné

När jag tittade i kalendern häromdagen slog det mig att det ser ut som en turnéplan för ett rockband. Sörängens folkhögskola i juni, Skurup i juli, Fridhem och Ädelfors i augusti. Jag kommer att tänka på vad någon klok person har sagt:

”Se till att arbeta med det som är roligt, och du kommer inte att arbeta en dag i ditt liv.”

För visst är det roligt att handleda andra i deras skrivande, att få följa med som resesällskap och vänja sig vid tanken att allt är en pågående process.

”Du blir aldrig färdig, det är som det skall” som Tranströmer diktade.

Under det gångna läsåret har jag varit handledare för elever på ”Skrivarlinje på distans” på Sörängens folkhögskola i Nässjö. Elisabet Norin som är ansvarig för kursen gav nyligen gav ut sin handbok i hur man skriver en roman, ”Tre enkla regler finns inte” – ett måste i bokhyllan för den som vill satsa seriöst på sitt skrivande. Även för den som skriver för skojs skull.

Veckan före midsommar träffas vi på skolan för slutseminarier, samtidigt som den årliga poesifestivalen pågår. Det blir textsamtal från morgon till kväll. Var och en av eleverna har närläst en kurskamrats material och det ska diskuteras och responderas. Här beskriver Elisabet hur förberedelserna går till >>

Vi får också besök av Calle Brunell som debuterade med sin roman ”Brev från en bruten horisont” tidigare i vår. En fin läsupplevelse, jag återkommer med en recension här så småningom.

I juli ”gästspelar” jag som skrivarhandledare på Skurups folkhögskola. Jag och Sofie Bager-Charleson, mamma till kursen ”Skrivarglädje”, har flera beröringspunkter. Vi har gemensamma bekanta och snarlik bakgrund.  Vi är båda utbildade skrivarpedagoger och ägnar oss åt terapeutiskt arbete vid sidan av skrivandet. Hennes  ”Skrivarglädje” och min ”Skrivarsafari” är som syskon, och nu har  vi äntligen fått kontakt.

Jag ser väldigt mycket fram emot våra dagar tillsammans. Extra spännande blir det att träffa författaren Anne Swärd som deltar en av dagarna. Hennes debut ”Polarsommar” är en av mina bästa läsupplevelser på senare år. Hennes senaste roman ”Till sista andetaget” har fått fina recensioner, bl.a. här i SvD >>

Och så är det då äntligen dags för Skrivarsafari igen. Den första veckan i augusti samlas ett gäng äventyrliga själar på Fridhems folkhögskola i Svalöv. Det blir min tionde sommar på denna fantastiska plats och jag tror att Skrivarsafarin blir minst lika spännande i år som förra året. Jag har min vän och kollega Eva-Britt Wennerström med mig som side-kick. Hon är klok och rolig och det känns bra.

Sommaren avslutas med en inledande träff för de som sökt och kommit in på höstens ”Skrivarlinje på distans”. Träffen brukar hållas på Sörängen i Nässjö, men i år är det trångt på skolan och vi får husera på Ädelfors folkhögskola i Vetlanda istället.

Semester? Det här är semester.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: