Kreagrafen

Lektör • Skrivarcoach • Psykosyntesterapeut • Författare • Konstnär

Andras skrivarböcker

Här hittar du tips på böcker som har en speciell plats i mitt skrivarhjärta. Böcker jag bläddrar i ofta, av olika skäl. Listan är inte komplett, den fylls på vartefter.

Under mitt paraply – flanörprosa och anekdoter av Jan Sigurd

underparaplyJan Sigurd undervisar bland annat i berättarteknik och fiktionalisering vid Lunds Universitet. I boken Under mitt paraply är fylld av underhållande anekdoter där han berättar om sina hjältar, allt från Groucho Marx till Bo Widerberg. Han delar också med sig av sina  skrivartips, inspirerade av bland andra Stephen King. En riktig må-bra-bok.

95 skrivövningar – en ny bok av Anne Olsson

Anne Olsson undervisar på Skrivarlinjen på Fridhems folkhögskola. Hon har hur mycket erfarenhet av skrivarundervisning som helst och är en inspirerande person. Nu har hon skrivit en bok för dig som vill komma igång med skrivandet, 95 skrivövningar heter den. För dig som undervisar är det en guldgruva. Jag har självklart skaffat ett exemplar.

På den här sidan kan du läsa en intervu med Anne >>

Julia Cameron  – Lusten att skriva

Julia Camerons bok Lusten att skriva är en av mina favoriter bland alla skrivarböcker. Mycket inspirerande. Boken är slut i handeln, men Elisabet Norin, skrivarlärare på Sörängens folkhögskola, säljer den via sin hemsida. Hon skriver så här om boken.

”Det viktiga är att skriva, att låta det som vill komma fram och gestalta sig på sidan, få lov att komma ut. Julia Cameron låter oss få lugn och ro i vårt skrivande, så att vi kan ta oss förbi skrivblockeringar och hitta våra dagliga rutiner i skrivarlivet. Varje kapitel följs av en övning.”

Läs mer och beställ ditt ex här >>

Kliv in i textens rum

Elisabet Norin har tillsammans med Karl Lindqvist skrivit en inspirerande skrivarbok för dig som vill komma igång med ditt eget skrivande. Det är också en bok för dig som undervisar. Boken heter I textens rum och är uppdelad i två delar, prosa och lyrik. Den innehåller massor av berättartekniska tips och övningar som får skrivandet att bli ännu mer lustfyllt.

Läs mer och beställ ditt ex här >>

En verktygslåda för alla skribenter

Det finns skrivarböcker, och så finns det skrivarböcker. Siewert Carlsson undervisar på Sörängens folkhögskola och har skrivit en oumbärlig handbok för alla som ägnar sig åt skrivande i olika former. Jag använder den som uppslagsverk. ”Oxymoron, vad var det nu igen?” ”Gestaltning, hur ska jag lösa det?” ”Anslag, vändpunkter, fördjupning, i vilken ordning ska jag ha dem..?” Varje kapitel avslutas med en övning.

Läs mer och beställ här>>

Pennvässaren – Dramaturgin som verktyg till bra berättelser

Så här berättar Veronica Grönte, författaren till Pennvässaren, om bakgrunden till innehållet:

”Sedan början av 90-talet har jag, med filmens dramaturgi som utgångspunkt, ägnat mig åt att skapa ett batteri av berättar- och skrivövningar för att försöka förenkla arbetet med läs- och skrivproceduren i skolan. Mitt främsta mål har varit att försöka göra ”berättandets grammatik” tillgänglig för yngre elever. Att materielet och övningarna visat sig fungera bra för alla åldersgrupper – och även för att utveckla det fria berättandet i förskolan, har gjort mig väldigt glad.”

Pennvässaren är som en välfylld redskapsbod för dig som undervisar i berättandets konst, men också för dig som skriver på egen hand. Den innehåller ett 90-tal övningar och dramaturgiska tips som får din läsare att hänga med i din berättelses hinderbana, från början till slut.

Beställ din bok här >>

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: